Spel som skänker gymnastik åt hjärnan och skärper intelligensen.

En enkel men förvånansvärt svårbemästrad grundidé har det gamla spelet Go. Redan före vår tideräkning spelades det i Kina. Spelet går ut på att täcka brädet med svarta eller vita stenar. Den spelare som till exempel lägger en vit sten i var ände av en rad svarta stenar får vända på dem. Det gäller att vara uppmärksam och se vad motspelaren inte ser. Spelets enkla idé gör att det passar för alla åldrar.

Schack är liksom Go ett spel med urgamla anor. Ett liknande spel sägs ha uppstått i Indien där det utvecklades och spreds över världen. Till Europa kom det senare där det utvecklades till sin nuvarande form. Det blev alltmer populärt att tävla i Schack och de första turneringarna ägde rum under 1800-talet. Idag spelar man Schack över hela världen och det roar både ung och gammal. Det gäller att försöka ana sin motståndares nästa drag.

Spel som skänker gymnastik åt hjärnan och skärper intelligensen.

Taktik

Schack handlar om taktik och strategi. De två spelarna vid det rutiga brädet har 16 schackpjäser vardera som är antingen svarta eller vita. De olika pjäserna rör sig på sitt speciella sätt. Två torn, två löpare, två springare, åtta bönder och en drottning ska försvara kungen – spelets viktigaste pjäs. Samtidigt gäller det att omringa motspelarens kung. Kungen kan bara gå ett steg i taget och när han inte längre kan röra sig är det schack matt.

Kortspel är alltid lika populärt. En kortlek kan man lätt ta med sig överallt och det finns gott om spel som får deltagarna att tänka till. Framför allt poker är ett berömt kortspel där det gäller att så skickligt och omärkligt som möjligt få bäst kort och högst poäng. Par, triss, fyrtal, färg och stege ger olika poängsummor. Att lyckas överraska sina motståndare kräver också stor skicklighet. Gör inga glada miner när du får bra kort.

Spel som skänker gymnastik åt hjärnan och skärper intelligensen.

Monopol är ett klassiskt affärsspel som kräver list och strategi. Spelarna rör sig runt planen som föreställer några av Stockholms mest kända gator. Det gäller att köpa upp tomter och bebygga dem med hus och hotell. När motspelarna stannar på din mark får de betala hyra. Det gäller att vara smart och köpa dem rätta tomterna samtidigt som man måste ha ögonen med sig. Den som vinner Monopol är smart, stolt och för stunden rik.